...unohtumattomissa hetkissä

Satujooga luovuuden ilmaisun tukena

Meissä jokaisessa on luovuutta. Toisissa se on enemmän esillä kuin toisissa. Toiset ovat heränneet omaan luovuuteensa ja sen ilmentämiseen jo lapsuudessa. Toiset heräävät siihen myöhemmällä iällä aikuisuudessa. Luovuudella voidaan tarkoittaa melkeinpä mitä vain tekemistä, mikä kumpuaa yksilön sisimmässä heräävästä inspiraatiosta. Luovuuden ilmaisukeinoja on siis monenlaisia.

Lapsuuden luovuuden ilmaisu

Lapsuuden luovailmaisu

Usein kuulee sanottavan, että tahtoisin vaikkapa maalata, mutta en maalaa, koska en ole hyvä siinä. Omat odotukset luovuuden ilmaisun lopputuloksesta estävät usein ilmaisun kokonaan. Olen itse kokenut joogan myötä heräämisen omaan luovuuteen ja sen ilmaisuun. Olen toteuttanut luovuuttani kirjoittamalla, maalaamalla, laulamalla, säveltämällä, mutta myöhemmin olen todennut, että luovuus elää joka hetkessä ja, että sitä voi ilmaista kaikenlaisessa arkisessa tekemisessä. Elämää voi halutessaan elää sellaisella luovalla tavalla ja joka päivästä voi tehdä itselleen luovan ilmaisun taideteoksen.

Olen kokeillut lasten kanssa joogaharjoitusten jälkeen maalaamista. Maalaaminen on käytännössä sellaista, että annetaan lapselle maalit, pensseli ja paperi ja annetaan lapsen maalata, mitä mieleen juolahtaa ilman, että aikuinen määrittelee maalausta millään tavalla. Näin annamme lapselle mahdollisuuden toteuttaa juuri sitä ominta itseään. Maalaamisessa ei tarvitse olla hyvä sanan sellaisessa merkityksessä. Jokainen sisäisestä maailmasta kumpuava luova ilmaisu on taidetta omalla tavallaan. Se kenen silmää se sitten miellyttää on epäoleellista ilmaisun kannalta. Tärkeää on antaa lapsen toteuttaa itseään. Olipa kyse sitten maalaamisesta, piirtämisestä, legoista tai leikeistä lapsella on aina oma tapansa ilmaista asioita ja satujoogaharjoituksilla voidaan tukea lapsessa tämän ilmaisutavan heräämistä ja olemassa oloa. Samalla se tukee lapsen yksilöllisyyden muodostumista ja lapsen minäkuvan kehittymistä.

Satujooga on rantautunut päiväkoteihin pikku hiljaa ja yhä useammat varhaiskasvattajat käyttävät sitä työssään lasten kanssa. Satujoogaharjoitukset voivat olla päiväkodissa lyhyitä tai pidempiä ja niitä voidaan tehdä sekä ryhmässä että yksilöharjoituksina lasten kanssa. Otin tähän esimerkiksi erään lastentarhanopettajan kokemuksen lapsen kanssa tehdystä satujoogahetkestä ja sen jälkeisestä luovuuden ilmaisusta.

 

”  Luovuus kukkii  Lapsen aloitteesta Lotuksen kukka, Taikasiemen ja Avaruusmatka-harjoitukset jonka jälkeen syntyivät maalaukset. Lapsen työ tässä vielä kesken. Yksilöllistä Satujoogaa kello 6 aamulla 😊

 

 

 

Satujoogaharjoitukset sallivat lapsen liikuttaa kehoaan ja sukeltaa mielellään mielikuvitusmaailmaan, jossa tekeminen yhdessä aikuisen kanssa voidaan kokea turvalliseksi ja mukavaksi yhteiseksi leikiksi.

*** tähän on luvassa jatkoa ***

 

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Email this to someone
email